Cultuurmakers – Andrei Fokkink tekent met zijn ogen

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan Andrei Fokkink.

Uitgaan van je mogelijkheden

De in Enschede woonachtige Andrei maakt kleurrijke kunst op bijzondere wijze. Omdat hij geen controle heeft over zijn bewegingen maakt hij tekeningen met behulp van zijn computer, die hij bestuurt met zijn ogen.

Een ‘pakket’ beperkingen, die hij opliep bij zijn geboorte in Roemenië, betekende een totaal ander leven voor Andrei Fokkink. In elk geval een leven in een rolstoel en een leven waarin hij zijn handen niet kan gebruiken en waarin praten niet mogelijk is. Maar communiceren kan hij wel, op vragen kan hij aangeven of het antwoord ja of nee moet zijn en hij kan via zijn computer duidelijk maken wat hij wil. En hij kan zijn plezier en vreugde in het leven etaleren.

Al vroeg, op 10-jarige leeftijd ontdekte Andrei, dat hij meer wilde dan alleen een leven in een rolstoel en een leven, waarin hij altijd afhankelijk zou zijn van hulp en ondersteuning. Hulp bij het aankleden, hulp bij het eten en drinken. Hij kon meer, vond hij, wilde leren tekenen. Maar hoe dan? Met handen, die je niet echt kunt gebruiken? Maar juist rond zijn tiende levensjaar bleek er iets ontwikkeld te zijn, waarmee hij zijn droom waar zou kunnen maken. Een computer, de MyTobii, die hij aan zou kunnen sturen met zijn ogen. Voor het maken van tekeningen bijvoorbeeld, maar ook voor het schrijven van woorden via een met de ogen bestuurbaar toetsenbord op het scherm. Deze computer was al beschikbaar en kwam bij Andrei in gebruik. Niet veel later ontdekte zijn moeder het bestaan van een tekenprogramma dat eveneens met de ogen bediend kon worden.

Coaching door Gerdie Schiphorst

Bij het leren om overweg te kunnen met de speciale computer werd hij stevig gestimuleerd en ondersteund door zijn vader en moeder en kunstenares Quinta Bies. Toen eenmaal bleek dat hij uitermate talentvol kon tekenen ontstond de behoefte om de vaardigheden verder te ontwikkelen. Hij maakte kennis met kunstenaar Gerdie Schiphorst uit Enschede, die hem daarbij hielp, nadat ze eerst zelf de mogelijkheden van de computer moest leren kennen. Dat leren kennen nam Andrei zelf voor zijn rekening, hij maakte Gerdie wegwijs.

‘Eigenlijk zijn Quinta en Gerdie tekenmaatjes’, zegt Arie Fokkink. En Gerdie raakte verbaasd dat er zoveel talent uit de tekeningen bleek. En dus vond zij dat Andrei wel eens met zijn materiaal naar de kunstmarkt mocht. Dat gebeurde onder meer op Art Brut in Hengelo en meerdere jaren in het Volkspark in Enschede. Er wordt nu nagedacht over deelname aan de kunstmarkt in Haaksbergen in juli.

De wereld een stukje mooier maken

Andrei is geboren in Roemenië. Hij heeft één grote ambitie: met zijn kunstwerken de wereld een beetje mooier maken! Hij werkt al jaren aan zijn goede doel, met de verkoop van zijn kunstwerken wil hij geld inzamelen voor mensen met een beperking in Roemenië, zodat deze mensen de beschikking kunnen krijgen over hulpmiddelen voor in- en om het huis. Overigens worden van de kunstwerken van Andrei ook kaartensets gemaakt, die afzonderlijk verkocht worden.

De opbrengsten gaan naar een stichting, die er in Roemenië zorg voor draagt dat het geld goed terecht komt. Dit jaar is het plan om erheen te gaan en contact te hebben met de stichting. Daarvoor heeft Pa Fokkink een speciale aangepaste camper beschikbaar om reis en verblijf van Andrei in Roemenië mogelijk te maken. ‘Andrei kan onmogelijk in een vliegtuig want hij kan niet op een vliegtuigstoel zitten’ zegt Arie Fokkink ter verduidelijking.

Nieuwe techniek

Samen met de universiteit van Twente wordt intussen ook gewerkt aan de ontwikkeling van een zelfsturende rolstoel. De gebruiker van zo’n rolstoel, die gebaseerd is op de gedachte van de zichzelf besturende Tesla, zou met eenvoudige opdrachten zijn vervoermiddel naar een bepaalde locatie moeten kunnen sturen.

Exposeren in Haaksbergen

Van 7 april tot 1 mei 2024 is het werk van Andrei Fokkink te bezichtigen in de mooie kerk van de Protestantse Gemeente (PKN) in Haaksbergen. Hoe kwam hij met zijn kunstwerken terecht in de PKN kerk?

Gea ter Heide, ouderling van de PKNkerk, raakte in gesprek met de Oma van Andrei, die tevens wijkhoofd binnen de PKN is. Gea kende Andrei wel en na het gesprek bezocht ze zijn site en kwam opnieuw onder de indruk. Gea nam contact op met Jeanette van Embden (beheer PKN-kerk) en zo is deze expositie ontstaan.

De expositie is te bezichtigen in de PKN kerk, Jhr. Von Heijdenstraat 4 in Haaksbergen, op de woensdagen 10, 17 en 24 april van 10.00 tot 11.30. Op de zondagen gaan vanaf 9.30 de deuren open, de dienst is dan van 10.00 tot ongeveer 11.00/11.10. Daarna is er nog wat tijd om de expositie te bezichtigen.

Kijk voor meer informatie op de website van de PKN kerk Haaksbergen

Kijk voor meer informatie op de website van Andrei Fokkink

Kijk voor veel meer cultuurmakers op de website van Art4More

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Interview: en tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet