Cultuurmakers – Doris Brune

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan Doris Brune.

Doris Brune neemt deel aan de kunstmarkt Haaksbergen 2024, die op 21 juli gehouden wordt in Park Scholtenhagen. De Bornse kunstschilderes, die in Duitsland werd geboren en sinds 1973 in Nederland woont, laat zich graag inspireren door de vrouwelijke gestalte.

Feminiene gevoel

De ene keer is de vrouwelijke gestalte in het werk van Doris Brune het toonbeeld van sierlijkheid. De andere keer is ze één en al temperament. Maar hoe ze ook wordt afgebeeld, het is vrijwel zonder uitzondering de vrouw die een centrale rol vervult in het werk van Brune.

Maar Doris Brune doet meer dan dat; ze laat ook het feminiene gevoelsleven tot zijn recht komen. En soms leidt dit tot ingetogen, haast serene portretten, een andere keer tot doeken waar de levenslust en beweeglijkheid vanaf spatten.

Van abstract naar realistisch

Doris Brune ontdekte pas op latere leeftijd haar bijzondere talent. Het begon allemaal in 2003 met een cursus aquarelleren. Al snel groeide haar interesse in de schilderkunst uit tot een ware passie en besloot ze ook andere media te gaan verkennen.

Aanvankelijk concentreerde zij zich vooral op het maken van abstracte kunst. Maar naarmate ze steeds meer haar eigen technieken en stijl ging ontwikkelen, werd haar kunst realistischer. Inmiddels werkt ze vrijwel uitsluitend figuratief, met een losse toets.

Een belangrijk aspect in haar werken is de lichtval. Naast het thema vrouw is het vooral ook het licht waardoor zij zich laat inspireren. Dit resulteert in haar schilderijen in een boeiend spel van contrasten.

Geen onbekende meer in kunstenaarsland

Doris Brune is inmiddels geen onbekende meer in de wereld van de beeldende kunst. Sinds 2009 is haar werk regelmatig te zien op tentoonstellingen. De kunstenares heeft nog vele ambities voor de toekomst. Zoals ze zelf zegt: ‘Mijn motto is: ik begin steeds weer opnieuw, maar heb het gevoel dat ik nog lang niet ben aangekomen’.

Kunstmarkt Haaksbergen 2024

Doris Brune is één van de deelnemers aan de Kunstmarkt Haaksbergen 2024, die voor de 18e keer georganiseerd wordt, op zondag 21 juli 2024. De Kunstmarkt Haaksbergen is een wervelend, kleurrijk, vernieuwend, creatief evenement waar kunst- en cultuurmakers en vele, vele bezoekers iedere zomer naar uitkijken. De Kunstmarkt Haaksbergen 2024 zal worden gehouden in Park Scholtenhagen.

Kijk voor meer informatie op de website van Doris Brune

Kijk voor meer informatie op de website van de Kunstmarkt Haaksbergen

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van Art4More

Tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet